Bloemschikkingen
Pasen, 20 april 2025 Eerste Paasdag


Tekst : Johannes 20:1-18 : Jezus zei tegen haar: Maria! Ze draaide zich om en zei: Rabboeni!
Paasmorgen. Het licht breekt door. Alles wordt nieuw. De dood overwonnen, een nieuwe toekomst breekt open, door onze tranen heen. We volgen Maria in haar weg van rouw en gemis naar de overweldigende ontmoeting met Jezus, haar levende Heer. Een explosie van vreugde!
Schikking
Het kruis staat rechtop in een bloeiende lentetuin vol met witte bloemen.
Tuin van licht, tuin van vreugde.
Meditatieve tekst
Prachtige bloemen
lentebodes
tekenen van een nieuw begin
een nieuwe wereld.
19 april 2025 Stille zaterdag


Tekst : Matteús 27:55-66 “Hij is opgewekt uit de dood.
De stilte van het graf. De rauwe rouw. Vele vrouwen kijken toe. Een rijk man stelt zijn graf beschikbaar, en zorgvuldig wordt Jezus te ruste gelegd. Toch is de rust niet weergekeerd in Jeruzalem. Pilatus wordt opnieuw lastiggevallen door de Joodse leiders. ‘Zet bewakers bij het graf, want er gaat een verhaal in het rond, de bedrieger heeft gezegd dat hij na drie dagen zal worden opgewekt.’ Je weet maar nooit wat zijn volgelingen zullen doen. Dood is dood en dat moet gegarandeerd worden. Een steen. Soldaten. Intussen klinkt op Stille Zaterdag al de paasboodschap: ‘Hij is opgewekt!’ En in de paasnacht klinken de klokken en jubelen we het uit: Hij leeft!
Schikking
Op deze Stille Zaterdag ligt een zwarte doek over de schikking zodat we nog niet kunnen zien dat wat komt. We worden stil. In de paasnacht wordt de doek verwijderd, zodat Pasen zichtbaar wordt
Meditatieve tekst
Dat wat komen gaat
Is bijna zichtbaar
Als een lentetuin in het donker
Goede Vrijdag , 18 april 2025
.jpg)
.jpg)
Tekst : Johannes 18:1-19,42 “Ik ben het. Als jullie Mij zoeken, laat deze mensen dan gaan”.
Jezus wordt gevangengenomen. Dat gaat op een bijzondere manier, waarbij duidelijk wordt wie Jezus is: geen machteloos slachtoffer maar Koning. Zo begint ook de Passie van Johannes: 'Herr, unser Herrscher, Heer onze heerser, uw roem is over heel de aarde, toon ons door uw lijden dat U, de ware Zoon van God, ook in grote nederigheid verheerlijkt wordt.' Jezus is hier een Koning die zijn leerlingen voor de dood behoedt, die redding brengt. Dat maakt de vrijdag ’goed’: er gebeurt hier meer dan wat voor ogen is. God houdt deze wereld vast aan een kruis - en langs de weg van het kruis wordt alles uiteindelijk nieuw.
Schikking
Het kruis ligt op de stenen. Een liggend kruis zodat we het goed kunnen zien en ons hoofd moeten buigen. Tussen de stenen bloeien de rode anemonen die het lijden symboliseren. Rood, de kleur van pijn en verdriet
Meditatieve tekst
Bloemen gekleurd
door het bloed dat vloeit
anemone corona
het goede gekroond.
Witte Donderdag, 17 april 2025
.jpg)
Tekst : Johannes 13:1-15 “Jezus, die wist dat de Vader Hem alle macht gegeven had … stond op … begon de voeten van zijn leerlingen te wassen”.
Vanavond wordt nu avondmaal gevierd, in een dankbaar gedenken hoe Jezus in deze nacht voor zijn dood Pesach vierde met zijn leerlingen. Brood en wijn. We lezen over de voetwassing: water, een handdoek. Jezus die voorgaat in dienen. Niet vanuit een slaafse houding, maar wetende dat Hem alle macht gegeven was. Dienen vanuit kracht, vanuit overvloed. De lezing uit Johannes 14 bestaat uit de woorden die Jezus sprak tijdens dat laatste avondmaal, die bijzondere Pesachviering. Dan gaat het over liefhebben. En over de Trooster die komen zal, de heilige Geest. Zo zal Jezus aanwezig zijn onder ons. Beide lezingen laten een grote intimiteit zien tussen Jezus en zijn leerlingen. Hij geeft zichzelf en leert hun de liefde. Langs die weg worden zij nieuwe mensen.
Schikking
In de grote glazen schaal staat het kruis in het midden, in water dat schoon wast, water dat leven geeft. In het water drijven madeliefjes, bloemen die de eenvoud symboliseren. Langs het kruis klimt een witte klimplant naar boven. Kamerjasmijn, symbool van liefde en vreugde met een heerlijke geur
Meditatieve tekst
Water draagt de madeliefjes
klein en eenvoudig
levend water
bron van genade en vreugde
Palmzondag, 13 april 2025

Tekst : Lucas 22 : 1-23,56 “Dit is mijn lichaam / Dit is het nieuwe verbond dat door mijn bloed gesloten is”
Het laatste avondmaal, de Pesachmaaltijd waarin Jezus een nieuwe betekenis geeft aan brood en wijn: mijn lichaam, mijn bloed, Ik geef mezelf aan jullie. Intussen is Judas al bezig Hem te verraden en wordt Petrus aangesproken: jij hoort bij Hem! Maar Petrus zal het ontkennen, tot drie keer toe. Jezus geeft zichzelf tot het uiterste. De leerlingen laten het afweten. Dat hoort ook bij de voorbereiding op het paasfeest: we kijken in de spiegel, we komen tekort. We zijn niet de ideale mensen die we willen zijn. Intussen danken we aan dit bijzondere Pesach de maaltijd van de Heer, dat wellicht ook op deze zondag wordt gevierd. God blijft trouw aan ons. We krijgen telkens weer een nieuwe kans. Als nieuw!
Schikking
Op deze palmzondag staat Pesach centraal, de maaltijd van de Heer die wij vieren met brood (aren) en wijn (druiven). Verse palmtakjes staan aan de voet van het kruis als verwijzing naar de toekomst die komen gaat.
Meditatieve tekst
Broodaren en wijndruiven
genadetekenen bij het kruis
juichende palmtakken
Hosanna!
5de zondag van de veertigdagen, 6 april 2025

Tekst : Lucas 20 : 9-19 : “De steen die de bouwlieden afkeurden is de hoeksteen geworden”.
Ook deze keer vertelt Jezus een gelijkenis aan de menigte. Over een wijnbouwer die op reis gaat en de wijngaard verpacht. Over pachters, die de opbrengst voor zichzelf houden en de knechten mishandelen. Uiteindelijk doden ze de zoon, de erfgenaam. Wat zal de eigenaar doen? De wijnbouwers doden en de wijngaard aan iemand anders geven? ‘Dat nooit’, roepen de mensen die kennelijk meteen begrijpen waar het over gaat: God die zijn volk loslaat. Het is kennelijk niet simpel of vanzelfsprekend om je toe te vertrouwen aan Jezus als de Zoon. Het is een struikelsteen. De farizeeën en schriftgeleerden snappen het onmiddellijk en willen Jezus grijpen (en dus precies doen wat de gelijkenis vertelt). Maar het is nog niet zover … Alles wat we zijn, hebben en kunnen, hebben we aan Hem te danken. Geven we Hem waar Hij recht op heeft? Alleen zó wordt ons leven nieuw.
Schikking
De hoeksteen, de rots die het fundament kan zijn, staat centraal in de schikking. Het kruis staat rechtop en de stenen, de hoekstenen, liggen eromheen. Tussen stenen staat een vaas met daarin een bloeiende tak als verwijzing naar een nieuw leven.
Meditatieve tekst
Het stenen fundament
is als vruchtbare grond
voor takken die vrucht gaan dragen.
4de zondag van de veertigdagen, 30 maart 2025

Tekst : Lucas 15:11-32: ‘Wij kunnen toch alleen maar feestvieren en blij zijn?’
De gelijkenis van de verloren zoon staat in een rijtje van drie: over honderd schapen, tien penningen en twee zonen. Het wordt steeds spannender. Bij de schapen en de penningen wordt actief gezocht naar wat verloren is, bij de zoon niet. De zoon gaat, en de vader laat hem gaan. Er is wel voorgesteld om deze gelijkenis ‘de gelijkenis van de wachtende vader’ te noemen. De vader wacht, actief, op de uitkijk, want hij ziet de zoon al van verre komen. Deze wordt met vreugde binnengehaald. De oudste zoon, die niet blij is, blijft buitenstaan. Wie is hier nu precies verloren? Jezus vertelt deze gelijkenissen aan de farizeeën en de schriftgeleerden die buiten mopperen als Jezus eet met tollenaars en zondaars. Zij zijn als de oudste zoon die buitenstaat, maar net zo goed als de jongste die van harte welkom is bij de vader. We weten de afloop niet. De uitnodiging is er wel: kom, vier feest, wees blij: je broer is ‘als nieuw’!
Schikking
Het kruis is weer iets hoger op de aardbol komen te liggen. Rond de bol staan vergeet-mij nietjes: om de zoon die wegging niet te vergeten en ook de zoon die thuisbleef niet. Aan de horizontale tak van het kruis is een slinger van judaspenning en wol gehangen, als teken van vreugde over dat wat gevonden is bij de schapen en bij het geld.
Meditatieve tekst
Aarde bevolkt door schapen
bloemen die niemand vergeten
iedereen is genodigd voor het feest
3de zondag van de veertigdagen, 23 maart 2025

Tekst : Lucas : 13: 1-9 “We schieten tekort”.
Hoe zit het met het lijden en het ongeluk en de onderdrukking, alles wat mensen overkomt? Is dat onze straf op de zonde? Zijn antwoord op deze vraag is: álle mensen staan schuldig tegenover God, jullie net zo goed. We schieten tekort. Meteen daarop vertelt Hij de gelijkenis van de vijgenboom die maar geen vrucht draagt. En het geduld van de wijngaardenier: geef de vijgenboom een kans. God is genadig en geduldig. Intussen worden wij opgeroepen tot inkeer/bekering en vrucht dragen.
Schikking
Het kruis is weer iets hoger op de aardbol komen te liggen. Een vijgentak zonder vruchten staat naast het kruis om de boodschap ‘we schieten tekort’ te versterken. Rode takken versterken de lijnen van het kruis en benadrukken het geduld en de genade van God.
Meditatieve tekst
Vijg zonder vrucht
kale tak
met de belofte voor leven
geduldig wachten.
2de zondag van de veertigdagen, 16 maart 2025

Tekst : Lucas : 9 : 28-36 : “Luister naar Hem!”
Vandaag staat de verheerlijking op de berg centraal. De leerlingen zijn getuige van de glorie van God, stralend wit licht: de verschijning van Mozes en Elia. Het is allemaal bedoeld als een bemoediging onderweg - op weg naar de ‘exodus’ (staat er letterlijk) van Jezus naar Jeruzalem. Vanuit deze glorie gaat de weg naar beneden, naar het kruis. De leerlingen worden intussen nogmaals herinnerd aan wie Jezus is: mijn Zoon, mijn uitverkorene, luister naar Hem!
Het gaat niet om die (eenmalige) ervaring van licht en glorie, maar om luisteren, om de weg gaan, Jezus achterna. Via de diepte naar de breedte en hoogte van de Opstanding en het nieuwe leven.
Schikking
Het kruis wordt deze keer iets meer naar boven geschoven. Om de aarde liggen 3 witte hyacinten een verwijzing naar Jezus, Mozes en Elia, symbool van de heerlijkheid van God.
Meditatieve tekst:
is er op deze zondag niet
1ste zondag van de veertigdagen, 9 maart 2025

Lucas 4:1-13 : ‘Er staat geschreven’
De eerste zondag in de lijdenstijd gaat traditiegetrouw over de verzoekingen in de woestijn. Jezus wordt uit alle macht aangevallen door zijn tegenstander, de grote beduvelaar en leugenaar vanaf het begin. ‘Het kan ook anders, je hoeft niet per se de weg van het kruis te gaan', lijkt hij te zeggen.
Bij ons heeft hij meestal minder nodig om ons van het rechte pad en onze roeping af te brengen. Het is een spannende tweesprong, Jezus kiest de weg van de Vader, de weg van zijn roeping: op weg naar nieuw leven in overvloed voor heel deze wereld.
Schikking
Vanaf deze eerste zondag gebruiken we de aarde. Het kruis ligt op de aarde, schuin naar boven. De lijnen van het kruis worden versterkt doordat de rode takken verticaal en groene takken horizontaal op het kruis zijn gebonden.
Deze takken symboliseren de tweesprong: de rode takken symboliseren de verbinding met het goddelijke, de groene takken symboliseren de verbinding met het leven op aarde. Groen is de kleur van de toekomst.
Meditatieve woorden.
Rode takken verbinden door het genadekruis
de groene takken van de toekomst
.jpg)
Kerst – 25 december 2024
Woord dat vlees werd.
Johannes: 1 : 1-14
Ook de evangelist Johannes zingt een loflied op de geboorte van Jezus.
Johannes bezingt het kerstkind als “sprekend God”. Het eerste en diepste woord van God was : Licht.
Jezus is het licht der wereld. De duisternis heeft dit licht niet in haar macht gekregen.
Johannes bezingt het geheim van het kerstkind. Hij, sprekend God, leeft Gods genade en goedheid, liefde en trouw, voor en onder ons.
God zelf werd een kwetsbaar mens. Een kind zoals ook wij eens kind waren. Een nieuwe mensenleven, gekomen om ons licht te brengen, hoop en toekomst.
Toelichting op de schikking:
De ontvangende lijn is weer verder naar boven geschoven, hoger kan niet meer, dicht bij het licht. In de ontvangende lijn zijn lichte materialen gelegd: bessen, vruchten, gedroogde witte bloemen, schaduwplantjes.
Meditatieve tekst:
Ontvangen licht
Verbeeld in bloemen, vruchten
Vol zaden
Om te leven
Licht in de toekomst.

Vierde Advent – 22 december 2024
Een gezegend kind.
Lucas : 1 : 39-45
Thema : Een kind dat zal komen.
De lofzang van Maria en Elisabeth is een profetische zang, waarbij God de nederige verhoogt, barmhartig is, en mensen over laadt met gaven
Toelichting op de schikking
De ontvangende lijn is verder naar boven geschoven, dicht bij het licht. In de ontvangende lijn zijn twee amaryllisbonnen neergelegd, de bloem is diep verborgen in de bol. De twee bollen symboliseren Maria en Elisabeth.
Meditatieve tekst.
Verborgen leven
om te ontvangen
als licht in de wereld
vol verlangen.


Derde Advent – 15 december 2024
Bekering
Lucas : 3 : 7-18
Thema: vruchten van de Geest.
Hoe ziet bekering er concreet uit? De tekst zegt: breng dan vruchten voort, de bekering waardig. Leer te delen, zoek een levensstijl die pat bij de komst van Jezus. Hij zal jullie dopen met de heilige Geest en met vuur.
Toelichting op de schikking:
De ontvangende lijn van takken is iets naar boven geschoven, weer iets dichter nar het licht. In de ontvangende lijn zijn vruchten neergelegd, druiven, noten, kastanjes, sneeuwbessen. Allerhande vruchten, een grote diversiteit. De Geest kan op vele manieren doorwerken in de mens.
Meditatieve tekst:
Het licht verwachten is
leven in het licht
waar bloemen bloeien
vruchten groeien
toekomstig licht.

Tweede Advent - 8 december 2024
Thema : Voorbereidingen treffen.
Lucas : 3 : 1-6
Sinterklaas is weer vertrokken en de kerstspullen komen tevoorschijn. Zo treffen we de voorbereidingen op het volgende feest.
Het is goed je voor te bereiden op dat wat komen gaat. Het meest wijs is het om je te laten dopen. Want zo zet je je zelf op de weg van het goede leven. Dat is een weg die recht is in plaats van krom en effen in plaats van hobbelig.
Toelichting op de schikking
In de schikking leggen we een accent in vers 5: : Bereid de weg van de Heer, elke kloof zal worden gedicht, elke berg en heuvel geslecht, kromme wegen rechtgemaakt en hobbelige wegen geëffend.
De ontvangende lijn van de takken is iets naar boven geschoven. Bij de deze ontvangende lijn is een schaaltje water geplaatst om het dopen van Johannes te symboliseren.
Onder de ontvangende lijn zijn verse rechte en kronkelige takken bevestigd.
Meditatieve tekst.
Water om te dopen, nieuw leven dat gaat komen
we weten niet hoe,
snel of langzaam
rechtstreeks of via omwegen
we weten dat het komt.
Eerste Advent – 1 december 2024

Tekenen der tijden : waakzaamheid geboden.
Lucas : 24 : 25-11
De tekst van dit verhaal gaat over Jezus die terug zal komen. Het is echter geen vrolijk en gezellig weerzien worden. Nee het is een moment van angst.
Wij worden hier aangespoord en gevraagd ons leven op zijn tweede komst af te stemmen: richt je op en hef je hoofd. Wees dus alert, houd je ogen open en laat je niet afstompen door een valse roes of dagelijkse zorgen - houd je ogen gericht op de komst van de Mensenzoon, midden in de chaos van het leven. Er wordt gesproken over de vijgenbomen: “let op de bomen, zij spruiten uit als de tijd daarvoor rijp is.” Zo moeten ook wij waakzaam zijn.
Toelichting op de schikking:
De ontvangende lijn is onder aan de kandelaar bevestigd. Hierin liggen vijgen aan vijgentakken en donkere bessen. Doordat er een gekromde lijn d.m.v. de takken is gevormd ontstaat er een silhouet van een anker. Het anker is het symbool van de hoop.
Meditatieve tekst:
Zoals de weg
reikhalzend uitziet
naar het juiste moment
zo mogen ook wij waakzaam zijn
om het licht te ontvangen.
Laatste zondag kerkelijk jaar 24 november 2024



.jpg)
1e Paasdag 31 maart 2024
Een nieuwe week breekt aan. Het leven gaat open. Het open graf is er de stille getuige van. Voor de leerlingen van Jezus gaat dit veel te snel. Zij leven nog in het donker en kunnen het nieuwe leven van Pasen, de opstanding van Jezus, leven door de dood, nauwelijks geloven.
Wie kan dit wel? Duisternis is hardnekkig! Pasen verkondigt dat Gods licht sterker is dan de duisternis. Jezus noemt Maria bij haar naam en zij wordt de eerste stralende getuige van de Opgestane.
Schikking
De bol ligt met de opening schuin naar boven. Vanuit de opening stroomt het nieuwe leven. Voorjaarsbloemen en bloeiende ranken vormen samen een levensader.
Meditatieve tekst:
Een stroom van licht
verdrijft het duister.
Kleurrijke,
Geurende lente.
.jpg)
Stille Zaterdag, 30 maart 2024
Vandaag gaat het om wachten en op vertrouwen.
Alles op zijn tijd, niet alles perse jouw of op mijn tijd. Deze dag leert ons rust te hebben en te vertrouwen op het mooie dat komen gaat, de opstanding.
Van het licht, de nieuwe morgen.
Schuin op de groene bol ligt het houten kruis.
Ranken van klimop als teken van trouw zijn toegevoegd aan het beeld.
Meditatieve tekst
Het kruis als
aardse belofte
tekens van hoop,
trouw en toekomst.
Goede Vrijdag, 29 maart 2024
.jpg)
.jpg)
Witte Donderdag, 28 maart 2024
De voetwassing door Jezus staat centraal op deze dag.
Jezus gebruikt het voeten wassen om de discipelen iets te leren en het is een oproep om te handelen. Hij inspireert degenen die het zien. Hij is het die zijn leven opoffert om ‘het vuil’ van de leerlingen (de wereld) op zich te nemen, en Hij schenkt de schoonheid van het eeuwige leven. Daarmee roept Hij de leerlingen op om een dienaar voor elkaar te zijn en zijn voorbeeld te volgen.
In de schikking wordt een witte campanulaplant gebruikt die in de bol is geplaatst. De witte doek verwijst naar de voetwassing. De campanula is een makkelijke plant met kleine sterke bloemen die eindeloos bloeit en groeit, zelfs in onherbergzame gebieden. Zelfs tussen de stenen overleeft deze krachtpatser. Het is een dankbare bloem waarmee je kunt laten zien dat je dankbaar bent
Meditatieve tekst:
Klokjes bloemen
Herinneren ons
aan dankbaarheid
en liefde voor de
dienende leider.

6de zondag van de Veertigdagen: Palmzondag 24 maart 2024
Kernwoorden voor deze week zijn: feest, hosanna, intocht, vooruitkijken naar de Goede week.
We lezen deze week het verhaal van het lijden van Jezus en sterven.
Die het oordeel draagt.
Voor deze week is er een alternatieve Palmpasenstok gemaakt. In plaats van het broodhaantje wordt de bol op de stok geplaatst. De palmpasenstok symboliseert op deze manier het kruis dat gedragen wordt om de aarde te redden.
Aan de dwarsligger worden slingers met geregen gedroogde vruchten en noten bevestigd die staan voor de dertig zilverlingen (abrikozen) die het verraad symboliseren.
Er worden ook 12 noten geregen die de 12 apostelen symboliseren.
De buxus symboliseert Palmpasen.
Meditatieve tekst:
Hosanna!
roept het volk
De twaalf juichen , vrezen,
verraden.
Levende aarde.

5de zondag van de Veertigdagen: Judicia 17 maart 2024
Kernwoorden voor deze zondag zijn : rechtvaardigheid, vertrouwen en oplossen.
Aan de bol is wat gras toegevoegd als verwijzing naar het land.
De drie kleurige viooltjes zijn een symbool voor de aanwezigheid van God, hoe weinig zichtbaar God ook lijkt te zijn.
Het puntvormige blad van de sanseveria is als een teken van de rechtvaardige.
Meditatieve tekst:
De aarde
Bezitten, gebruiken……
Te eren.
Rechtvaardig
Is de nederige mens

4de zondag van de Veertigdagentijd: Laetare 10 maart 2024
Een hoopvolle toekomst
Vandaag is het een klein beetje Pasen. Het donkerpaars van boete en inkeer kleurt roze. We worden opgeroepen om ons te verheugen. Oordeel is niet Gods laatste maar voorlaatste woord. Zijn laatste woord is genade, Pasen! Het laatste woord is: een hoopvolle toekomst! Voordat het zover is roept Jeremia het volk op om te bidden voor de stad en zich in te zetten voor haar welzijn. Een hoopvolle toekomst begint met gebed en inzet voor vrede en voorspoed voor de stad.
Schikking
De bol is nog groener geworden, er is hoop. Er is een V-vorm, een vredesteken, gemaakt van brem door de takken te bundelen en te binden. De roze tulp symboliseert het gebed en is tussen de V-vorm geplaatst..
Meditatieve tekst:
Bloem
als gevouwen handen
Biddend
om het Vredesteken
uit de hemel
.jpg)
3de zondag van de Veertigdagentijd: Oculli 3 maart 2024
Verwachtingsvol slaat God, slaat Christus zijn ogen op. Zullen ze naar de woorden luisteren?
Ogen om te zien, oren om te luisteren …, maar er wordt niet gezien en er wordt niet geluisterd.
De paarse bloemen van de primula symboliseren de donkere ogen waar het licht niet in weerkaatst.
Van onderaf wordt de bol iets groener door het toevoegen van groen mos tussen de schors. Jonge uitlopende takjes reiken naar de hemel.
Meditatieve tekst:
Gedoofde ogen met
Sporen van licht
gehoorde waarschuwingen
en dan…

2de zondag van de Veertigdagentijd: Reminiscere 25 februari 2024
Het thema van deze zondag is volhouden en niet opgeven om het goede te doen.
Trouw blijven aan de boodschap.
U ziet dat rond de bol een dunne krans van klimop is aangebracht en van onderen begint de bol iets groen te worden.
Meditatieve tekst:
Trouw van God
aan de aarde
Telkens opnieuw
gecreëerd
Goed genoeg.

1e zondag van de Veertigdagentijd: Invocabit 18 februari 2024
Vandaag is het de eerste zondag van de liturgische bloemschikkingen voor de Veertigdagentijd en Pasen.
De teksten die gebruikt worden zijn overgenomen uit het oecumenisch leesrooster en sluiten aan bij het jaar thema van de Protestantse Kerk Nederland : “Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde.”
In elke Nieuwsbrief van de komende weken zal er een uitgebreide toelichting op de bloemschikkingen opgenomen worden.
De schikkingen worden opgebouwd uit een bolvorm die symbool staat voor het leven op aarde.
De lezing die bij deze schikking hoort is Jeremia 1 : 4-19 en in vers 11 staat beschreven hoe God de roeping van Jeremia hem een amandelboom aanwijst. De amandelboom is de eerst boom in het Midden Oosten die na de winter bloeit.
Meditatieve tekst:
Geroepen als profeet
zoals bloesem
de lente roept.
Luister
nieuw bewustzijn